Bani din blog

Conceptul de blogging nu a fost descoperit accidental, cu toate ca multa lume are aceasta impresie. Blogging-ul a fost dezvoltat pentru ca utilizatorii de internet au dorit sa impartaseasca informatii si cunostinte prin anumite mijloace moderne. De fapt, acesta ar trebui sa fie si primul deziderat cand se porneste un blog: impartasirea de cunostinte, impartasirea de expertiza sau opinii despre anumite subiecte de care vizitatorii (respectivului blog) sunt interesati sau opinii, date, informatii, la care publicul poate ajunge accidental in cautarea anumitor subiecte. Din fericire sau nefericire traim intr-o lume in care, in zilele noastre, societatea in care interactionam este dependenta de bani. Asta nu inseamna ca banii reprezinta un aspect negativ in internet dar monetizarea influenteaza intreaga lume a bloggerilor pentru ca acestia au nevoie de fonduri pentru a lansa si sutine un blog.
Obiectivul principal al acestui articol este acela de a puncta metode prin care se poate monetiza un blog, cum se pot obtine bani din blog, astfel incat eforturile depuse pentru dezvoltarea unui blog sa fie recompensate si din punct de vedere financiar. Bineinteles ca principala metoda pe care o recomandam este AdChoices.ro dar exista si alte optiuni.

Bani din blogAdsense reprezinta o metoda excelenta de a face bani din blog, poate cea mai populara si cea mai cunoscuta metoda de a obtine bani online. Avand in spate sustinerea uni gigant din internet: Google. Se crede ca Adsense plateste cel mai bine dar ia si cel mai mare procent de la publisheri. Sunt anumite nise in care Adsense plateste cu adevarat foarte bine, sume de 3$ pana la 12$ pe un clic dar sunt si alte domenii in care cu greu puteti obtine cativa centi printr-un clic. Bloggerii care isi aleg corect nisa de promovare si se preocupa sa isi faca site-ul cunoscut si popular pot obtine mii de dolari (sau euro) pe luna prin acest program. Si nu este o legenda ca anumiti bloggeri care cu ajutorul unor nise importante cum ar fi divertismentul, mondenul, barfe celebre, nu obtin nici macar 100$ pe luna chiar daca au un trafic foarte bun. Daca doriti sa aflati care sunt nisele bine platite si care nu sunt bine recompensate folositi instrumentele puse la dispozitie de Google (google adwords keywords tool) care o sa va furnizeze o idee despre cat de multi bani sunt dispusi sa cheltuiasca pe promovare advertiserii (cei care cumpara publicitate).

O sa va prezentam in continuare alternativele care exista la Adsense.

Bani-cu-blogCu siguranta ca nu am conceput acest articol doar pentru a demonstra ca putem da sfaturi despre cum se pot obtine bani din blog. De aceea printre optiunile care exista la Adsense va spunem ca se numara si Adchoices.ro, un program romanesc de afiliere, o platforma similara de publicitate contextuala care functioneaza pe paginile publisherilor printr-un sistem modern, targetat pe cuvinte cheie, cu posibilitati multiple de integrare in pagina. Sistemul isi doreste sa aduca profit ata publisherilor cat si advertiserilor, sa fie un punct de intalnire, o piata de desfacere a publicitatii online din Romania.
Nu insistam acum asupra principiilor AdChoice.ro similare cu Adsense (bineintels un program nu tot atat de complex si eficient in targetare, bineinteles fare vreun gigant in spate dar adaptat pietei din Romania). Vom prezenta insa cateva optiuni pe care AdChoice le are in plus sau cu ce se diferentiaza. In fond, acesta a fost obiectivul nostru inca de la inceput: sa oferim ceva in plus, sa acoperim anumite nise excluse sau chiar interzise de Adsense (unele chiar explicit, prin termenii clari impusi de Google cum ar fi de exemplu de a nu posta anunturi pe site-uri cu filme sau muzica, de a nu posta un anumit banner Adsense imagine mai aproape de 50px fata de un fisier swf – flash).
AdChoices.ro accepta (in acest moment) publicarea anunturilor sale si pe site-uri de filme, de muzica, atata timp cat filmele sunte preluate si nu sunt gazduite pe serverul pe care este gazduit si site-ul pe care se publica anunturile. De asemenea, se accepta si difuzarea de anunturi tip banner mai aproape de 50px de un fisier (imaginea unui fisier) flash.
Ce are in plus AdChoices.ro: bannere (tip imagine sau anunt sau catalog anunt) de tip sticky. Acestea sunt bannere care apar separat de continutul de pagina in care sunt afisate fie in top, in subsol, fie pe laterale. Aceste bannere apar peste continutul paginii si pot fi inchise sau duse in bara de vizitatori, aceste bannere sticky se „lipesc” de marginile ecranului si se muta impreuna cu optiunea de scrol pe pagina.
O alta optiune in plus este aceea a anunturilor de tip catalog. In plus fata de anunturile obisnuite. Acestea sunt anunturi text (similare cu cele Adsense) dar care au in plus o poza de tip buton ce apare langa sau deasupra anuntului text.

programe-afiliereMulte bloguri care au un nivel bun de trafic si nu dispun de o conversie buna cu Adsense opteaza pentru a promova vanzarile directe sau pentru a vinde bannere (publicitate) de tipul CPM (cost pentru mia de afisari – diferit de CPC care reprezinta costul per clic). Astfel, pe un spatiu pus la dispozitie pe blog puteti vinde publicitate directa pentru un anumit advertiser cu plata pe luna, pe doua luni sau pe o perioada mai mare de timp. Ideea e ca odata cu cresterea perioadei de plata in avans trebuie sa reduceti si pretul/luna. Astfel pretul pe care il primiti pe o singura luna (pentru postarea bannerului) va fi mai mic decat pretul total pe care il primiti in avans pe o perioada mai mare. De obicei contractele se fac pe 3, 6 luni sau pe un an si pe perioade mai mari se aplica discounturi.

Oferta de servicii reprezinta o alta modalitate de monetizare a unui blog. Asta se intampla in situatia in care un blogger se pricepe foarte bine la un anumit domeniu si este dispus sa isi ofere serviciile pentru un anumit pret. De exemplu daca va pricepeti foarte bine in designul unor teme de wordpress si doriti sa utilizati aceasta expertiza puteti obtine bani pentru aceste domenii de activitate. Sau puteti dezvolta bloguri specializate pe anumite nise pe care sa le vindeti apoi „la cheie” sau sa oferiti publicitate de nisa pe respectivul blog.

Programele de afiliere

Se poate spune ca programele de afiliere exista chiar inainte de programele adwords sau adsense. Dar programele de afiliere functioneaza dupa modelul acestora insa un pic diferit, respectiv comisionul nu se primeste doar in urma unui clic. Programele de afiliere presupun plasarea strategica a unui link in pagina (paginile blogului) unde vizitatorii pot observa reclama contextuala si dau clic pe ea. In situatia in care vizitatorul care da clic pe reclama ajunge pe site-ul advertiserului si se intampla sa cumpere un produs de la acesta veti primi un comision pentru aceasta directionare de client. Un astfel de program de afiliere foloseste de exemplu emag.ro. Insa daca vizitatorul nu va cumpara niciun produs nu veti primi bani, chiar daca (vizitatorul) ajunge pe site-ul de „cumparaturi” accesand linkul de pe blogul dv. Alte programe populare de afiliere, ca si exemplu pe plan international, sunt Clickbank, Amazon, Ebay, Google Affiliates.

Publicitatea de tipul „text subliniat” (inline text ads)

Publicitatea de tip text marcat sau subliniat reprezinta o modalitate de a atrage atentia vizitatorilor pentru anumite cuvinte cheie care sunt subliniate sau scoase in evidenta 9printr-o anumita culoare, subliniere) si care au un link de tipul „inline text ads”. Puteti aplica la orice program de acest tip si sa inserati in blog un simplu cod javascript. Acest cod va plasa automat linkuri pe cuvinte cheie precise (pe care le va sublinia sau le va scoate in evidenta), linkuri care vor redirectiona spre paginile advertiserilor. In calitate de publisher veti primi bani in urma acestor clicuri pe linkurile evidentiate. Aceasta metoda de monetizare a castigat atat de multa popularitate incat si Google ia in considerare ca aceasta optiune sa fie inclusa in viitor in programul Adsense. Programe populare de acest tip pe plan international sunt infolinks,   kontera, linkworth, clicksor.

Articole de promovare si reviews

Un blogger trebuie sa se concentreze si pe advertiseri care doresc sa isi vanda produsele sau sa isi promoveze afacerea pe anumite nise de blog. Sunt ocazii in care aceste persoane va pot contacta direct pentru a face un reveiw asupra site-urilor lor pentru un anumit pret. Sunt chiar companii specializate in publicarea de astfel de reviews (cum ar fi Sponsored Reviews).

Vanzarea propriilor produse sau promovarea propriilor coduri de refferal

Daca ati ajuns la un anumit numar de cititori, la un anumit trafic si followers pentru blog si blogul devine destul de popular puteti sa comercializati propriile rpoduse si oferte comerciale, puteti promova propriile coduri de refferal. Puteti vinde e-books in format PSD care sa contina cursuri, materiale si sfaturi pentru nisa in care blogul dv este specializat. Astfel vindeti propriile produse si obtineti intregul castig.

This entry was posted in AdChoices Romania, Bani din blog, Monetizare website and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>